Klasična priča

EKO-KONCERT: Konceptualni muzički performans

01. 11. 2019.

Treći po redu u ciklusu koncerata “Klasičan koncert – Neklasičan koncept” održaće se u nedelju, 3. novembra 2019. u Domu omladine Beograda.

“Eko – koncert” na jedinstven način spaja muziku i ekologiju, odnosno problematične situacije koje se tiču očuvanja životne sredine i zdravlja. Na ovu ideju pijanistkinja Stanislava Jeftić Protić došla je još 2014. godine i pozvala koleginice kompozitorke da kroz sopstvenu umetničku estetiku skrenu pažnju na ozbiljne ekološke probleme svakodnevice.

Najbolja preporuka za ovaj jedinstveni performans stiže upravo od najmlađe članice “eko-ansambla” violinistkinje Dijane Opačić, koja im se pridružila prošle godine:

“Okupljene oko iste ideje, zagledane u isti problem iz različitih uglova i životnih uloga, krenule smo u jedan istraživački proces, koji se polako pretvorio u neku vrstu protesta. Ekologija je u 21. veku nezaobilazna tema i to sve aktuelnija. Kako sačuvati planetu, kako sačuvati zdravlje i kako pronaći mesto u ovom prebrzom, prebučom i halapljivom svetu više se čine kao tema za neki pred ili postapokaliptični film, međutim to je naša realnost iz koje nema bekstva”.

Kroz procese komponovanja i izvođenja umetnice nastoje da kanališu snažne emocije i istraživanja o ekološkoj devastaciji – otpadne vode, buka, pesticidi, teški metali u vodi i vazduhu… A pojedine teme obrađuju ženske arhetipove i statistike o ženama obolelih od raka.

Koncert povezuje pet kompozicija savremene umetničke muzike i jednu džez-pop numeru. Po uzoru na Brehtovo angažovano pozorište, narativni tekst se uz muziku saopštava direktno, bez sakrivanja iza fiktivnog lika. Međutim, ljudski glas u ovom slučaju ne mora biti tretiran samo kao sredstvo komunikacije već i kao zvuk, što je u vezi sa praksama pozorišta “pokreta i atmosfere” iz sedamdesetih godina.

Na koncertu će se čuti dela Jovane Backović, Tatjane Milošević, Marije Šumarac, Maje Bosnić, Jovane Stefanović i Jelene Petošević. Izvodiće ih Miona Topalov (udaraljke), Dijana Opačić (violina), Jelena Petošević (glas) i Stanislava Jeftić Protić (klavir). U Eko-koncert uključeni su i video radovi zahvaljujući  kreativnosti Marije Momić, Mine Nenadović, Marije Šumarac i Stanislave Jeftić Protić.

Kompletan autorski, izvođački i produkcijski tim čine žene pa i ne čudi što se u projektu oslanjaju na ideju ekofeminizma, verujući da postoji duboka veza između žene i prirode.

Cena ulaznice: 200 dinara.

Sala Amerikana, 19h

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.