Klasična priča

ARLEMM – festival koji morate doživeti

28. 07. 2019.

Ako još uvek niste smislili kako da provedete vikend – evo zanimljive mogućnosti. Na 190km od Beograda nalazi se Arilje. Ova krajnje netipična varoš, “mala Švajcarska“ kako je neki nazivaju, čuvena je po pamuku i malinama ali i jednom sasvim posebnom festivalu: Ariljskoj letnjoj muzičkoj manifestaciji.

Moguće je imati čas i ovako! Učenici letnje muzičke škole na ARLEMM-u

Zahvaljujući ARLEMM-u, Arilje se poput Uspavane lepotice na leto budi i direktno iz sna odlazi na bal – do reke, gradskih ulica, porte crkve Svetog Ahilija. Ceo gradić tokom dve nedelje pulsira drugačijim ritmom od jutra do mraka. I tako već 10-tu godinu za redom. Ovaj značajan jubilej ARLEMM obeležava raznovrsnim muzičkim i književnim sadržajima koji su za sve posetioce besplatni (ceo program možete pogledati na sajtu arlemm.rs a dosadašnje događaje na njihovom YouTube kanalu). ARLEMM je jedini festival u Srbiji koji na ovakav način spaja muzičke žanrove i na kom podjednako rado nastupaju i klasičari i džezeri i rokeri (Stefan Milenković, Vlatko Stefanovski, Slobodan Trkulja, Kralj Čačka, YU grupa, Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov…) kao i oni koji neguju duhovnu muziku poput Divne Ljubojević.

ARLEMM ove godine traje od 20. jula do 4. avgusta. Svečano je otvoren gala koncertom Saše Mirkovića i ansambla Metamorfozis na gradskom trgu, a iste večeri je nastupio i saksofonista Hejden Čizom uz pijanistu Bojana Zulfikarpašića i beogradske džezere. Ukoliko ne stignete pre vikenda da odete do Arilja, slušate besedničko veče sa akademikom Matijom Bećkovićem (29.7), motivaciono predavanje Stefana Milenkovića (31.07.) ili latino koncert Jovana Maljokovića i Balkan Salsa Benda (1.08.), čeka vas sama završnica ARLEMM-a i Arlemm Art Fest.

ARLEMM Art Fest: klasika, reggae i world music 

Ko je jedan put slušao koncert na Uskom viru, tom ništa više u životu neće biti isto“, reči su Milana Pajevića, dugogodišnjeg prijatelja ARLEMM-a. I to zaista nije daleko od istine. Doživite muziku na jedinstven način, u prelepom ambijentu ostrva Uski vir i reke Rzav. Čarolija Arlemm Art Festa samo što nije počela!

petak 2.8. Uski vir

21:00č – Stefan Milenković i kamerni orkestar MUZIКON

22:00č – Barcelona Gipsy balКan Orchestra (podržao: Program for the Internationalization of Spanish Culture – PICE*)

subota 3.8. Uski vir

21:00č – Del Arno Bend

22:30č – Ničim Izazvan

Provedite nezaboravan vikend kao da ste bili nedelju dana na odmoru. Iskusite nešto novo i drugačije u vremenu kada koncept putovanja ne podrazumeva više samo ’’sight seeing’’ već ’’life seeing’’ – učestvovanje u samom životu neke zajednice. ARLEMM je vreme za porodicu, prijatelje, prirodu i umetnost. Ne dozvolite da prođe bez vas!

 


ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.