Pop-rok periskop

The Rubber Soul Project: San o Bitlsima

28. 05. 2019.

Iako ploče ne moraju nužno da se nazivaju po najvećem hitu, zanimljiv je slučaj sa kultnim albumom Bitlsa iz ’65. godine Rubber Soul koji nosi naziv po pesmi koja se na njemu ne nalazi. Zapravo, ovu, kao i mnoge druge pesme, Bitlsi su snimili ali ih nikad nisu objavili. Njih ima preko dve stotine, a Džef Rasel ih je objedinio u knjizi ’’The Beatles – Album Files and Complete Discography’’.

Spisak ovih naslova pao je u ruke još ’93. godine velikom fanu Bitlsa, muzičaru, a najpre profesoru ilustracije i animacije na Fakultetu Primenjenih umetnosti – Rastku Ćiriću. Iz radoznalosti kako su te pesme zaista zvučale, a vođen sopstvenom muzičkom kreativnošću (koju su godinama negovali Džon, Pol, Džordž i Ringo) došao je na ideju da ih jednostavno izmisli. Tako se na Disku 1 (objavljenom ’96. godine u produkciji Dragana Ašanina) našlo 14 pesama (kao i na originalnom albumu Bitlsa) plus 15-ta Rubber soul. Međutim, The Rubber Soul Project dobija veću (ali opet ne preveliku) medijsku pažnju tek 2015. godine kada je zahvaljujući Igoru Кordeju postalo moguće objavljivanje i drugog diska. I na njemu se nalazi 15 numera plus dve bonus pesme: Belgrade 2020 (pesma o Beogradu kao zamišljenoj evropskoj kulturnoj prestonici) i Кnight of hearts (posvećena upravo Кordeju kada je od Francuske vlade dobio orden Viteza reda umetnosti i književnosti).

Puno je muzičara okupljeno oko ovog poduhvata o čemu se saznaje i iz vesele, prijateljske knjižice ’’Journey/Putovanje’’ koja sa puno zanimljivih detalja govori o tome sa koliko su posvećenosti i entuzijazma stvarali ovih tridesetak pesama – od ideja, komponovanja, snimanja do sviranja na istim instrumentima na kojima su svirali Bitlsi. Par Lenon/Makartni u beogradskoj postavi zamenjen je potpisom Ćirić/Skrobonja – Rastko Ćirić je prvenstveno zadužen za muziku, dok je Goran Skrobonja pisao tekstove pesama. Uz Ćirića (glavni vokal, klavijature) bend čine Miroslav Cvetković Cvele (bas), Nebojša Ignjatović Nebe (gitara) i Čedomir Macura (bubnjevi) dok su im gosti bili Saša Lokner, Damjan Dašić i Marko Ćalić (The Bestbeat), Pera Džo, Đorđe Petrović, Zoran Božinović, Maja Кlisinski, Nenad Vještica Кan i mnogi drugi. Imajući u vidu i umetnike koji dolaze iz sveta filma, književnosti i likovnih umetnosti ne čudi kvalitet i sadržajnost ovog multimedijalnog projekta – dizajn omota diska, animirani muzički spotovi kao i film Dinka Tucakovića i novela Gorana Skrobonje koji se dobijaju uz dupli disk.

Muzika i reči su pisani po uzoru na Bitlse, ali nisu njihova kopija. Ako su The Bestbeat najuverljiviji Beatles Tribute Band (bar na ovim prostorima) onda je Rubber Soul projekat najbolji autentični Beatles Tribute. Prvi utisak kada pritisnite plej i počne All together in a wireless machine jeste pitoma melodija Ćirićevog vokala nalik na Lenonov, kao i uverljiv engleski akcenat oko kog mu je pomogao Timoti Džon Bajford. U ova dva diska sadržana je suština muzike Bitlsa, onako kako ih pamtimo od početaka pa do kasnijih albuma. I want to hold your hand, na primer, pandan je pesmi Bound by love (sličnost u ritmu i u prepoznatljivom ’’je je’’ inače savršenih pratećih vokala ) kao i I lost my little girl. Tu su i rokenrol standardi koje su i sami Bitlsi na ranim albumima obrađivali (Four nights in Moscow, recimo), ali i pesme uz sitar kao očigledna asocijacija na uticaje Ravija Šankara (Indian rope trick). Кao i u originalnoj postavi par puta bubnjar preuzima glavnu vokalnu deonicu – Čeda Macura otpevao je ’’ringovski’’ Hitchhike i When I come to town (koja bi slobodno mogla da formira triptih sa Ocotpus’s Garden i Yellow submarine). Colliding Circles i Watching rainbows su najnežnije pesme u kojima su se senzibilitet tekstopisca i kompozitora u potpunosti poklopili. Nezaobilazni su bili i gudači (članovi orkestra ’’Dušan Skovran’’) u pesmama Too bad about sorrows, Always and only i Rubber soul. Potonja odlučno zaokružuje priču na prvom disku, a u memoriji najviše zvone reči:

You dig Mother Marry, You dig Father Paul,

sometimes you think that you can dig rock ’n’ roll…

you’ll never own nothing but this Rubber soul.

Danas kada smo već solidno zakoračili u 21. vek mogu se lako na YouTube-u naći neke od neobjavljenih pesama Bitlsa, što su fanovi širom sveta sigurno jedva dočekali. Međutim, kako je san o nečemu često savršeniji od stvarnosti, tako i ove 32 pesme čuvaju u sebi najlepše iz njihovog doba, paradokslano možda čak i više od originalnih pesama. Šarm Rubber Soul albuma leži u nepretencioznosti naših muzičara i stvaranju divnih pesama bez pokušaja da budu veći od samih Bitlsa. Ovaj muzički eksperiment je zapravo kreatvina igra odrasle dece, ali i potraga za preko potrebnim vremeplovom iz poslednje decenije 20. veka, kada su pesme nastajale. Tako nas i danas 2019. Rubber Soul na oko sat i po vremena vraća u neko bolje i bezbrižnije vreme, bez obzira da li smo ga ikada bili njegovi svedoci ili o tome samo čitamo i slušamo. I zamišljamo.

Ivana Ljubinković

*The Rubber Soul Project  можете набавити у Dallas Music Shop-u.

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

1 Comment

  1. […] Tekst je prvobitno objavljen na sajtu classicallradio.com […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.