Pop-rok periskop

The Rubber Soul Project: San o Bitlsima

Иако плоче не морају нужно да се називају по највећем хиту, занимљив је случај са култним албумом Битлса из ’65. године Rubber Soul који носи назив по песми која се на њему не налази. Заправо, ову, као и многе друге песме, Битлси су снимили али их никад нису објавили. Њих има преко две стотине, а Џеф Расел их је објединио у књизи ’’The Beatles – Album Files and Complete Discography’’. Списак ових наслова пао је у руке још ’93. године великом фану Битлса, музичару, а најпре професору илустрације и анимације на Факултету Примењених уметности – Растку Ћирићу. Из радозналости како су те песме заиста звучале, а вођен сопственом музичком креативношћу коју су годинама неговали Џон, Пол, Џорџ и Ринго, дошао је на идеју да их једноставно измисли. Тако се на Диску 1 (обjављеном ’96. године у продукцији Драгана Ашанина) нашло 14 песама (као и на оригиналном албуму Битлса) плус 15-та Rubber soul. Међутим, The Rubber Soul Project добија већу, али опет не у потпуности довољну, медијску пажњу тек 2015. године када је захваљујући Игору Kордеју постало могуће објављивање и другог диска. И на њему се налази 15 нумера плус две бонус песме: Belgrade 2020 (песма о Београду као замишљеној европској културној престоници) и Knight of hearts (посвећена управо Kордеју када је од Француске владе добио орден витеза реда уметности и књижевности).

Пуно је музичара окупљено око овог подухвата о чему се сазнаје и из веселе, пријатељске књижице ’’Journey/Путовање’’ која уз пуно занимљивих детаља говори о томе са колико су посвећености и ентузијазма сви сарадници стварали ових тридесетак песама – у погледу идеја, компоновања, снимања али и свирања на истим инструментима на којима су свирали Битлси. Пар Ленон/Макартни у београдској постави замењен је потписом Ћирић/Скробоња – Растко Ћирић је првенствено задужен за музику, док је Горан Скробоња писао текстове песама. Уз Ћирића (главни вокал, кавијатуре) бенд чине Мирослав Цветковић Цвеле (бас), Небојша Игњатовић Небе (гитара) и Чедомир Мацура (бубњеви) док су им гости били Саша Локнер, Дамјан Дашић и Марко Ћалић (The Bestbeat), Пера Џо, Ђорђе Петровић, Зоран Божиновић, Маја Kлисински, Ненад Вјештица Kан и многи други. Имајући у виду и уметнике који долазе из света филма, књижевности и ликовних уметности не чуди квалитет и садржајност овог мултимедијалног пројекта – дизајн омота диска, анимирани музички спотови као и филм Динка Туцаковића и новела Горана Скробоње који се добијају уз дупли диск.

Музика и речи су писани по узору на Битлсе, али нису њихова копија. Ако су The Bestbeat најуверљивији Beatles Tribute Band (бар на овим просторима) онда је Rubber Soul пројекат најбољи аутентични Beatles Tribute. Први утисак када притисните плеј и почне All together in a wireless machine јесте питома мелодија Ћирићевог вокала налик на Ленонов, као и уверљив енглески акценат око ког је помогао Тимоти Џон Бајфорд. У ова два диска садржана је суштина музике Битлса, онако како их памтимо од почетака па до каснијих албума. I want to hold your hand, на пример, пандан je песми Bound by love (сличност у ритму и у препознатљивом ’’је је’’ иначе савршених пратећих вокала ) као и I lost my little girl. Ту су и рокенрол стандарди које су и сами Битлси на раним албумима обрађивали (Four nights in Moscow, рецимо), али и песме уз ситар као очигледна асоцијација на утицаје Равија Шанкара (Indian rope trick). Kао и у оригиналној постави пар пута бубњар преузима главну вокалну деоницу – Чеда Мацура отпевао је ’’ринговски’’ Hitchhike и When I come to town (која би слободно могла да комплетира триптих Ocotpus’s Garden и Yellow submarine). Colliding Circles и Watching rainbows су најнежније песме у којима су се сензибилитет текстописца и композитора у потпуности поклопили. Незаобилазни су били и гудачи (чланови оркестра ’’Душан Сковран’’) у песмама Too bad about sorrows, Always and only и Rubber soul. Потоња одлучно заокружује причу на првом диску, а у меморији највише звоне речи: You dig Mother Marry, You dig Father Paul, sometimes you think that you can dig rock ’n’ roll…you’ll never own nothing but this Rubber soul.

Данас када смо већ солидно закорачили у 21. век могу се лако на YоuТube-у наћи неке од необјављених песама Битлса, што су фанови широм света сигурно једва дочекали. Међутим, како је сан о нечему често савршенији од стварности, тако и ове 32 песме чувају у себи најлепше из њиховог доба, парадокслано можда чак и више од оригиналних песама. Шарм Rubber Soul албума лежи у непретенциозности наших музичара и стварању дивних песама без покушаја да буду већи од самих Битлса. Овај музички експеримент је заправо забавна игра одрасле деце на најзанимљивији начин, али и потрага за преко потребним времепловом у последњој деценији 20. века, када су песме настајале. Тако нас и данас 2019. Rubber Soul на око сат и по времена враћа у неко боље и безбрижније време, без обзира да ли смо га икада били његови сведоци или о томе само читамо и слушамо. И замишљамо.

Ивана Љубинковић

*The Rubber Soul Project  можете набавити у Dallas Music Shop-u.

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

1 Comment

  1. […] Tekst je prvobitno objavljen na sajtu classicallradio.com […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.