Jazzmark

Девојка из Баије

29. 03. 2018.

Polovinom prošlog veka, kada je u Brazilu preovladavala samba i slušao se džez sa Sinatrom na čelu, grupa muzičara je iz zabave počela da se okuplja i stvara novi zvuk uz gitare i klavir. Uz tiho pevanje po stanovima, da se ne bi uznemiravale komšije, polako je nastajao novi ritam –   bossa nova.  Za to su prvenstveno zaslužni Žoao Žilberto, Vinisijus de Moraes, Tom Žobim, Кarlos Lira, Nara Leon i mnogi drugi. Jednostavne melodije i sofisticirane harmonije stvarale su romantiku i senzualnost na svakom koraku kada su svi muškarci su postajali zavodnici, a bosa nova muzika koja će zavesti svet.

Najpoznatija pesma bosa nove, spevana o devojci koja na putu za plažu prolazi pored kafića budeći čežnjive poglede, biće prekretnica u životu još jedne mlade dame. Devojku sa Ipaneme početkom šezdesezihih pevaće devojka iz Baije – Aštrud Žilberto. Vrlo brzo osvaja svet svojom slatkom pojavom i melodičnim glasom sa tvrdim portugalskim naglaskom, a uz pratnju velikih faca bosa nove snimiće sve najznačajnije pesme ovog žanra.

Danas, 29. marta, kada Aštrud puni 77 godina, podsećamo se nekih od najlepših pesama koje je pevala.


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.