O muzici i drugim svetovima

Upomoć!

06. 08. 2017.

Španija, u vreme Bitlsa

Profesor engleskog jezika u osnovnoj provincijskoj školi, inače jedan od najvećih fanova liverpulske četvorke, smišlja izgovor za direktora škole zbog odsustva sa nastave i kreće na put. Razlog za ovu sitnu laž je više nego dovoljan – Džon Lenon snima film upravo u jednom gradiću na jugu zemlje.

Peti Bitls, kako ga zovu đaci, heroj je ove jednostavne životne priče koja se baš tako i zove – Living is easy. Ali ne zato što u srednjim godinama juri za svojim snovima i uprkos svim šansama upoznaje Džona Lenona, već zato što u toj avanturi dobija priliku da se revanšira usputnom nasilniku i tako na trenutak uspostavi ravnotežu u kosmosu. Ravnotežu koja je u stvarnom životu uglavnom poljuljana, pa nam je često potrebno da nas neko ili nešto spase, čak i kad ne tražimo pomoć glasno, ali je u sebi je i te kako dozivamo. A najlepši spas dolazi upravo kada učinimo nešto za šta nismo verovali da smo u stanju, kada pomerimo sopstvene granice – i tako postanemo sami svoji spasioci.

I, šta se dešava kada skupimo petlju i uradimo nešto hrabro, isteramo pravdu, sredimo negativca mnogo moćnijeg od nas? U prvom momentu, još uvek u neverici, na licu se pojavljuje blagi osmeh zadovoljstva. On se, praćen treperenjem od uzbuđenja, pretvara u ludi smeh i viku kojom konačno iz sveg glasa dozivamo pomoć – onda kada nam ona zapravo više i nije potrebna.

Help! je pesma koju je Lenon napisao daleke 1965. godine izražavajući lični vapaj i naslovna numera sa petog albuma Bitlsa koji se pojavio jednog toplog letnjeg dana, tačnije 6. avgusta. Sećamo se danas Džona, Pola, Džordža i Ringa uz plejlistu muzičara koje su Bitlsi inspirisali da na najrazličitije načine zovu upomoć – klasične, džez i rok!

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.