Pop-rok periskop

Успомена: Чак Бери (1926–2017) Не брини, драги деда

28. 03. 2017.

Ове суботе преминуо је Чак Бери, један од пионира рокнерола. Иако ће звучати саркастично или чак безосећајно у трену кад обиљежавамо одлазак једног од првих и истинских рокенрол иноватора, свеједно ми се указало одједном: наиме, лако је данас преживјелим ветеранима поп-музике. Сцена је потпуно празна, све рециклирано небројено пута и људи тако брзо засићени (јер све је већ виђено) да је довољно да часне старине (ако су још покретне) окаче гитару на раме и крену на турнеју – глад за ‘аутентичним’ толико је јака да за старце вазда има посла. Плоче се ионако више не продају, но позорницâ зато има по избору и то штовише преко граница које су практички до јучер биле затворене. Стање траје већ дуго, дотле да се заборавило колико је некад било другачије. То ‘некад’ и то ‘другачије’ последњи пут било је осамдесетих година, и никада послије. Из тога такођер: никад неће докраја бити јасно и сасвим расвјетљено у вези те невјеројатне декаде, колики је био, како би покоји ликовни критичар Роберт Хјуз рекао, ‘шок новога’ – а парадоксално, у деценији која се дичила својим постмодерним стањем, дакле способношћу рециклирања и ироничне игре референцама, односно немогућношћу новог. Е тада је требало преживјети старијој генерацији! Имена до јучер модерна, нестајала су у трену, покривена новом ex-nihilo сценом, али и разнесена технолошком експлозијом, компјутерима и дигиталним звуком. Музички студио донио је продукцију незапамћено перфекционирану и кристално чисту, која је пакирала пјесме сведене попут Баухауса, архитектуре и бенда, оштре као стакло, стилски стесане и извајане до нечувене хладне елеганције – и то унутар музичког правца, nota bene, иначе по себи “штрокавог” и емотивно “врућег”. Добро, чекај – откуд сад ту стари рокер, електрични (аналогни) гитарош, аутор и пјевач Чак Бери? Ево како: критичари, ретроспективе и прегледи сада послије свега селективно приказују осамдесете као декаду кад су тинејџери стриктно расли уз The Smiths и New Order, уз Фреарсову Моју лијепу праоницу и Парис – Тексас, уз Африка Бамбата (via Кrаftwerk) и Soul Sonic Force, Ника Кејва и Sonic Youth, магазине FACE, NME и SPIN. Све је то уљепшавање и накнадна памет. Средину осамдесетих, за одрастајуће момке и цуре западне хемисфере (што значи и нас) покрили су Рамбо (не Амадеус – Силвестер Сталоне), асексуалност (јеби га, Аидс…) и то у доба Мадоне; Мајкл Џексон у бијелим чарапама и фризура “фудбалерка”; Земекисов Повратак у будућност и – кратко памћење. У потоњем филму тако, најимпресивнија сцена бриљантно се играла анакронизмом: Мајкл Џеј Фокс, стигавши временским стројем из будућности-садашњости у педесете године, показује тинејџерима шта је рокенрол тако што као квинтесенцију жанра свира спектакуларну верзију Johnny B. Goode. На крају фуриозне сцене, један од музиканата некоме телефонира: ”Чак? Овдје рођак Марвин. Знаш онај нови звук што си тражио? Слушај ово!”

У ери заборава старог, насталог услијед лавине новог, Чак Бери – стварни а не овај фикцијски – оживио је у трену поново као културна чињеница. Колико велик мораш бити да се тако наново родиш, а да не мораш макнути ни из властите дневне собе? Но, та је чудесна и чудновата ера прошла, да би је замијенила друга, тамна, разливена и конфузна, она деведесетих наравно. Вријеме кад су се горостаси као на миг претварали у патуљке и кад се чинило да је све готово. Деведесете су, између свега осталог, биле страшне и по томе што су стално и опетовано давале дојам да више нитко није важан, нити ће икада више бити. Међутим, у кључном филму деценије, Тарантиновом Pulp Fiction-у дакако, вјеројатно најмагичнија секвенца (од бројних), она је такмичења у твисту, сцена плеса Џона Траволте (још једна икона прошле ере) и Уме Турман. Њих двоје плешу уз бескрајно полетну и (музички) радосну, карипски обојену рокенрол-поскочицу You never can tell, пјесму од двоструке ироније, вољне и случајне – и опет стару Чакову пјесму, која ће још једном обиљежити дио пак најновије ере.

 

Албум с музиком из филма био је касније један од најпродаванијих па је стари среброљубац, који је свирао само за готовину, зарадио брдо пара од ауторских и извођачких права. И већ другу декаду заредом, он, кога су некад толико варали, преварио је вријеме и околности – опет не макнувши из предграђа Ст. Лоуиса и куће с базеном у облику гитаре. Е због тога, опраштајући се, треба му одати признање: збогом, и не брини, драги Деда – све си их зајебао! А то је ионако била суштина рокенрола, остало је мање важно.

Ђорђе Матић

Преузето из недељника ‘Време’ 23.03.2017.

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.