Pop-rok periskop

Доручак и руж

07. 03. 2017.

Један од могућих одговора на питање ,,шта жене желе“ крије се на можда најмање очекиваном месту – у доручку! Јер на известан начин динамику целе недеље диктира тај први оброк – било да је у питању парче хлеба које споро једемо у пиџами, кафа и кроасан у кафеу, пар коцкица чоколаде у трку да се не би каснило на трамвај или рецимо први оброк у раним јутарњим сатима када се град буди, а ви из ноћи шетате кући на спавање… У последњем случају најчешће је пред вама викенд и не жури вам се. Пролазите поред својих омиљених места која вам на неки посебан начин уливају наду и застајете да поједете своје пециво испред неког излога. Уколико сте у Њујорку то може бити рецимо Тифани – место испред ког је доручак добијао ново значење. Поједете кифлу или перецу са последњим траговима кармина и наставите даље, баш као у познатом филму.

***

Просечна жена, каже статистика, користи пет нијанси ружева, а две свакодневно носи у торби. Током свог живота свака жена прогута 2-3 кг кармина. Жене наносе кармин на усне углавном или бар понекад и због тога да би завеле неког мушкарца. Било да је заведен или сам заводи, мушкарац са женских усана просечно поједе 6 кг ружа. Завести жену – зна свака будала, писао је Кундера. Зрео мушкарац се познаје по томе да ли зна и да је напусти. Односно, на који начин ће то учинити – лично или нестати без речи, послати смс, оставити поруку на секретарици или можда послати писмо. У време док су се још слала писма поштанско сандуче је могло да послужи и као ормарић за кармин, огледалце и парфем. Па кад писмо стигне – дирљиво или неубедљиво – заштита је на дохват руке jeр, што би рекла Холи Голајтли: девојка не може читати такве ствари без кармина. Сећате ли се те љупке и уплашене девојке, како су је описивале типке писаће машине њеног суседа у тренутку када она на прозору певуши уз гитару?

Да ју је којим случајем Боб Дилан посматрао са горњег спрата, вероватно би пет година раније написао фамозне (у почетку погрешно протумачене) стихове који у жени откривају заправо крхку девојчицу. Just like a woman, овај пут послушајте у мало сензуалнијем извођењу Шарлот Генсбур! А шта може звучати боље од шапата Францускиње, па макар и на енглеском?

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.