Pop-rok periskop

Њујорк на платну

02. 02. 2017.

Градови су као жене, рече писац. Неки ти се допадну због тога како изгледају, а друге волиш због онога што носе у себи. Неки нас градови тако са пуно шминке маме у своје раскошне квартове, док шарм других може бити баш у њиховој непатворености. Њујорк је такав, можда и једини на свету који изгледа “боље у стварности него на разгледници“. Крајем 60-их био је центар света, а причају они који Њујорк познају да се дух овог града не мења – и даље му је за завођење наивних туриста потребно не више од 5 минута. Ако замислите једно уље на платну са жутим таксијем, кишом која лије и стапа боје семафора, фарова и реклама са високих зграда несумњиво сте у Њујорку без обзира на деценију. Једино што се временом мења су таксисти. ’76. је најпознатији возач таксија био нико други до Роберт де Ниро – Божији усамљен човек који се нада дану када ће киша спрати сав олош са улица.

Почетком фебруара биће 41. година како је Скорсезе снимио култног “Таксисту“, а омиљени композитор Алфреда Хичкока написао за њега последњу маестралну партитуру, саундтрек који предосећа катастрофу. Реч је наравно о Бернарду Херману без чијег оркестарског џеза атмосфера прљавих и усамљених булевара Њујорка не би била иста.

Иако се на радију ретко или готово никад не би могло десити да након Херманове музике уследи рок песма, уколико бисмо желели да причу о мрачнијој страни Њујорка проширимо ван оквира филма у поље рок музике, прва помисао, или бар једна од првих је Лу Рид “краљ Њујорка“, како га је једном приликом Боуви представио! Ридов посебан дар приповедања кроз песме се можда најбоље види баш када на аутентичан начин и без ‘увијања’ прича о аутсајдерима и животу на улици, као што је то учинио још ’72. у Walk on the wild side! Познавање различитих лица родног града кулминираће крајем јануара 1989 у једном од његових најбољих соло албума са конкретним називом – New York! На омоту ове плоче слушаоцима се препоручује да се цео албум од скоро сат времена одслуша у даху као да је у питању књига или филм. Али пре него што се одлучите да саслушате целу Ридову причу о Њујорку, предлажемо вам једно поглавље, чисто да вас зарази ритмом уличне буке: Dirty Boulevard.

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.