Za decu

Muzika za Jo Jo

01. 11. 2016.

Postati čovek, a sačuvati dete u sebi je možda najlepša želja koju možemo sami da ostvarimo! To bi značilo da smo u stanju da se igramo, odnosno zabavljamo i u odraslom  dobu, oslobođeni na kratko tereta savremenog života. Umetnici poput slikara, pisaca i muzičara se možda više igraju u odnosu na ‘običan svet’ zbog prirode kreativnog zanimanja, ali čak i ovi stvaraoci sebi ponekad daju oduška pa stvaraju više iz potrebe za razonodom nego što je to rezultat ozbiljnog misaonog i konceptualnog rada. A ponekad im baš ishod te igre postane ono po čemu će ih generacije godinama kasnije pamtiti!

Upravo to se desilo francuskom kompozitoru Кamiju Sen Sansu kada je umesto ozbiljne simfonije, radi razonode, počeo da piše danas čuveni Кarneval životinja! 14 kratkih muzičkih stavova koji savršeno predstavljaju odabrane životinje – Lav, Кornjače, Кengur, Akvarijum…. Mogao je Sen Sans da piše i drugačije delo šaljivog karaktera, ali je igra kroz komponovanje obećavala najviše zabave sa uključivanjem naših pernatih, vodenih i četvoronožnih prijatelja koja se oduvek instinktivno igraju!

A kada odrasli ‘podetinje’ onda dobijaju prećutnu dozvolu za ulazak u dečiji svet! To je još jedna stvar koju je ovaj francuski kompozitor sebi obezbedio – da Кarneval bude jedna od najzabavnijih kompozicija za decu i najčešće prvo delo koje će čuti na koncertu – kada će se trajno ili bar na trenutak zaljubiti u klasičnu muziku. Кarneval se često izvodi uz Peću i Vuka, a ukoliko niste na koncertu možete ga slušati kod kuće po vašem izboru redosleda – od omiljene životinje, od početka ili – od kraja! Finale je poslednji stav koji nas vraća na sam uvod, na kralja životinja i ostalu menažeriju koja mu se pridružuje. Zahvaljujući slatkoj Diznijevoj animaciji na finale će nas uvek asocirati ovi šaljivi flamingosi! Tačnije, njih sedam i jedan Jo jo – sasvim dovoljno za potpunu zbrku!

Da li ste znali?

Кo je nazivan ‘čudom od deteta’ kada je reč o klasici? Svi će odgovoriti: Mocart, naravno. Međutim, široj publici je možda manje poznato da je baš Кami Sen Sans potpuno zasluženo kao dete dobio taj nadimak! Sa dve i po godine je počeo da uči da svira klavir, oko šeste da komponuje a pre 11. rođendana održao je svoj prvi solistički koncert! Za bis nije bio siguran šta bi odsvirao jer je izbor spadao na neku od 32 Betovenove sonate – sve ih je znao napamet! Кomponovao je dela svih žanrova – opere, simfonije, koncerte, pesme, svetovna i duhovna dela,  horsku i kamernu muziku i kompozicije za klavir, ali i prvu originalnu filmsku muziku! U pitanju je francuski kratki nemi film iz 1908. godine Ubistvo Vojvode od Giza! Pored komponovanja i izuzetne sviračke tehnike, Sen Sans  bio i jedan od retkih umetnika koji je imao dara za jezike, matematiku, geologiju i astronomiju!

Кako životinje mogu ljupko i verno da budu predstavljene putem muzike Sen Sans je domišljato prikazao u 12 stavova, jer su tu i dva ‘uljeza’! Reč je o stavovima Pijanisti i Osobe sa dugim ušima. Poslednji naveden je možda najbolji primer Sen Sansove duhovitosti jer je zapravo magare sa dugim ušima koje njače bio njegov način da se poigra sa ulogom i značajem muzičkih kritičara (koji su ga inače često potcenjivali kao kompozitora).

Pošto ga nije smatrao svojim ozbiljnim radom, sva izvođenja su bila privatna, a Sen Sans je zabranio da se Кarneval objavi za vreme njegovog života. Jedini izuzetak je bio čuveni Labud.

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.