Za decu

Peća i vuk

28. 08. 2016.

Deca su oduvek bila najiskrenija publika, ali samim tim i najzahtevnija jer kod mališana nema lažnih aplauza – ili im se nešto dopada ili će nedvosmisleno protestvovati. Sa izazovom pisanja za decu susreo se čuveni sovjetski kompozitor Segej Prokofjev davne 1936. godine kada je dobio narudžbinu da komponuje novu simfoniju za najmlađe slušaoce – danas jedno od najpopularnijih komada napisanih za decu. Peća i vuk, završeni su za samo četiri dana, a na premijeri je kompozicija prošala gotovo nezapaženo. Zasluženi uspeh će, međutim, kao što se puno puta u istoriji muzike pokazalo, doći nešto kasnije.

Svaka životinja iz ove muzičke priče, kao i Peća i njegov deda – predstavljeni su posebnim instrumentom i melodijom, ali ono što je uz orkestar posebno bitno jeste glas koji pripoveda, odnosno narator. Elenor Ruzvelt, Geri Mur, Šon Кoneri, Mia Ferou, Alis Кuper (sa najnovijom verzijom iz 2015. godine) – samo su neka od najpoznatijih imena koja su deci decenijama priblizavala avanture nestašnog i hrabrog Peće i njegovih drugara.
Naš izbor je snimak iz 1978. godine sa Orkestrom iz Filadelfije, Judžinom Ormandijem kao dirigentom i naratorom dobro poznatog somotskog glasa – Man of Words / Man of Music. Кroz ovu uzbuljivu priču sada nas vodi Dejvid Bouvi!

 

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.