Pop-rok periskop

Од Грчке до Бразила

21. 08. 2016.

Сви матуранти који су пролазили стазама Грчке, осим под изговором тешког мамурлука, нису могли да заобиђу Олимп са којег је некада своју земљу посматрао велики Зевс од злата, слоноваче, ебановине и разног драгог камења. Наравно, на Олимпу је боравио и остатак Зевсове породице, а како је све било у њиховим рукама, тако се и настанак Олимпијских игара везује за грчка божанства. Митова о томе има пуно, али оно што им је заједничко је да су се све игре у античкој Грчкој одржавале Зевсу у част (уз понеку ритуалну жртву, какав је већ био обичај).


Текуће, од Зевсовог доба јако далеке, 2016. године, други величанствени кип надгледа Олимпијске игре са друге планине – Корковадо (не баш превише поетског превода “грбавац“). Али пре него што су игре са Олимпа стигле до Бразила, у овој нестварној земљи појавио се унук поменутог Зеввса – скочивши из мита право на мале екране и то у главну улогу филма “Црни Орфеј“.


Антички Орфеј је свирао лиру тако магично да би се стене и дрвеће сами померали како би му се приближили и чули што боље ту божанствену музику, док је бразилски “Орфео“ 20. века свирао шта друго него самбу (у ритму који још увек није досадио Корковаду, па се гарант и дан данас мало зањише када је Карневал, а да нико доле не примети). Али обојици је заједничко оно главно по чему их историја памти – нису издржали, а да се не окрену и увере да је Еуридика заиста пар корака иза. Чиме су је наравно изгубили.


Mahna de Carnaval је најпознатија песма из филма Црни Орфеј, пева је Елизабет Кардосо, а карневалском јутру парираће један дан обасјан грчким сунцем –Aspri Mera и Нана Мускури.

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.