Pop-rok periskop

Najstariji hrvatski pevač Bruno Petrali (95) obradio je svoj evergreen ”Sve moje jeseni su tužne”

27. 01. 2020.

 Bruno Petrali, doajen jugoslovenske zabavne muzike i najstariji hrvatski pevač (95 godina) je sa beogradskom pevačicom Milicom Jelić snimio dvojezični cover jednog od prvih ex YU šlagera Sve moje jeseni su tužne”, autora Žarka Petrovića. Muzičku nadgradnju singla “Gli Autunni Miei Son Tutti Tristi” osigurala je sve probitačnija riječka croonerska atrakcija Sarah & The Romans.

Mix je napravio cenjeni producent Edi Cukerić (Gustafi, Hladno pivo, Darko Rundek, Chris Eckman, Arsen Dedić…), a mastering je uobličio poznati italijanski producent Antonio Baglio (Giana Nannini, Vasco Rossi, Jovanotti, Eros Ramazzotti, Il Volo, Robert Palmer…).

Napravljene su dve verzije: jedna sa kompletnim italijanskim prepevom koji je uradio Bruno Petrali i druga koja kombinuje italijanski prepev i originalne stihove na srpskom koje je napisao Žarko Petrović.

Bruno Petrali je originalni izvođač lagane rumbe (slow rhumba) “Jesenja elegija” najpoznatijeg po refrenu “Sve moje jeseni su tužne”, a snimio je 1956. Dve godine kasnije pesmu je proslavio Dušan Jakšić, vlasnik drugog jugoslovenskog solo LP-ja ‘Melodije domaćih autora’ (prvi je “Pjeva vam Ivo Robić”) koji je uključivao i taj hit. Pesma je postala instant evergreen, a i danas je sviraju starogradski ansambli.

Milica Jelić

Bruno Petrali je tokom karijere snimio 18 singlova, a kontinuirano je pevao na hotelskim terasama Rijeke i Opatije. Američki, kao i italijanski hitovi sa San Rema bili su neizostavni deo njegovog programa. Naglašena romantika spojena sa prijatnim glasom mu je donela veliku popularnost pedesetih godina prošlog veka .

Beogradska dirigentkinja i klasična pevačica Milica Jelić je nastupala sa ansamblima kao što su Simfonijski orkestar RTS, Simfonijski orkestar Berlin Sinfonieta (Nemačka), Simfonijski orkestar Savaria (Mađarska), Orkestar za savremenu muziku KUG (Austrija), Orkestar San Cresentino (Italija) i drugima. Osnovala je Hor i ansambl Alliluia sa kojim je osvojila brojne nagrade.

Sarah & The Romans

Riječki band Sarah & The Romans neguje široki repertoar retro-prizvuka od bluegrassa do šlagera. Objavili su album “First Date” 2017. za nemačku kuću AGR Television Records, a upravo pripremaju i drugi album. Prvu saradnju su Sarah & The Romans i Bruno Petrali realizovali 2016. godine kada su snimiili pesmu “Una Sola Volta Ci Si Ama”. Tekst za taj evergreen “Samo jednom se ljubi” napisao je Bruno Petrali, a muzika je delo Ive Robića. Aranžmanima dominiraju violina, harmonika i mandolina (kao i na novom singlu) i u savremenoj produkciji daju tim pesmama pravi doživljaj evropskog nasleđa.

 

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.