Klasična priča

ARLEMM – festival koji morate doživeti

28. 07. 2019.

Ako još uvek niste smislili kako da provedete vikend – evo zanimljive mogućnosti. Na 190km od Beograda nalazi se Arilje. Ova krajnje netipična varoš, ”mala Švajcarska” kako je neki nazivaju, čuvena je po pamuku i malinama ali i jednom sasvim posebnom festivalu: Ariljskoj letnjoj muzičkoj manifestaciji.

Moguće je imati čas i ovako! Učenici letnje muzičke škole na ARLEMM-u

Zahvaljujući ARLEMM-u, Arilje se poput Uspavane lepotice na leto budi i direktno iz sna odlazi na bal – do reke, gradskih ulica, porte crkve Svetog Ahilija. Ceo gradić tokom dve nedelje pulsira drugačijim ritmom od jutra do mraka. I tako već 10-tu godinu za redom. Ovaj značajan jubilej ARLEMM obeležava raznovrsnim muzičkim i književnim sadržajima koji su za sve posetioce besplatni (ceo program možete pogledati na sajtu arlemm.rs a dosadašnje događaje na njihovom YouTube kanalu). ARLEMM je jedini festival u Srbiji koji na ovakav način spaja muzičke žanrove i na kom podjednako rado nastupaju i klasičari i džezeri i rokeri (Stefan Milenković, Vlatko Stefanovski, Slobodan Trkulja, Kralj Čačka, YU grupa, Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov…) kao i oni koji neguju duhovnu muziku poput Divne Ljubojević.

ARLEMM ove godine traje od 20. jula do 4. avgusta. Svečano je otvoren gala koncertom Saše Mirkovića i ansambla Metamorfozis na gradskom trgu, a iste večeri je nastupio i saksofonista Hejden Čizom uz pijanistu Bojana Zulfikarpašića i beogradske džezere. Ukoliko ne stignete pre vikenda da odete do Arilja, slušate besedničko veče sa akademikom Matijom Bećkovićem (29.7), motivaciono predavanje Stefana Milenkovića (31.07.) ili latino koncert Jovana Maljokovića i Balkan Salsa Benda (1.08.), čeka vas sama završnica ARLEMM-a i Arlemm Art Fest.

ARLEMM Art Fest: klasika, reggae i world music 

Ko je jedan put slušao koncert na Uskom viru, tom ništa više u životu neće biti isto”, reči su Milana Pajevića, dugogodišnjeg prijatelja ARLEMM-a. I to zaista nije daleko od istine. Doživite muziku na jedinstven način, u prelepom ambijentu ostrva Uski vir i reke Rzav. Čarolija Arlemm Art Festa samo što nije počela!

petak 2.8. Uski vir

21:00č – Stefan Milenković i kamerni orkestar MUZIКON

22:00č – Barcelona Gipsy balКan Orchestra (podržao: Program for the Internationalization of Spanish Culture – PICE*)

subota 3.8. Uski vir

21:00č – Del Arno Bend

22:30č – Ničim Izazvan

Provedite nezaboravan vikend kao da ste bili nedelju dana na odmoru. Iskusite nešto novo i drugačije u vremenu kada koncept putovanja ne podrazumeva više samo ’’sight seeing’’ već ’’life seeing’’ – učestvovanje u samom životu neke zajednice. ARLEMM je vreme za porodicu, prijatelje, prirodu i umetnost. Ne dozvolite da prođe bez vas!

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.